Perfluoratut alkyyliyhdisteet (PFAS-yhdisteet) ovat olleet ja ovat edelleen laajasti käytettyjä erilaisissa teollisissa ja kuluttajatuotteissa, kuten tekstiilien likaa hylkivissä pinnoitteissa, öljyä kestävissä elintarvikepapereissa ja pahveissa, palosammutinvaahdoissa, öljykaivojen pinnoitteina, lattiavahoissa ja torjunta-aineissa.

Yhdisteiden monipuolinen käyttö ja pysyvyys ympäristössä on johtanut laajaan ympäristön saastumiseen kyseisillä yhdisteillä.

Elintarvikkeiden saastuminen PFAS-yhdisteillä johtuu pääasiassa yhdisteiden biokertyvyydestä eri ekosysteemeissä. Yhdisteitä päätyy elintarvikkeisiin myös pakkausmateriaalien mukana. PFAS-yhdisteet kertyvät eläviin organismeihin, myös ihmisiin, joille yhdisteet ovat myrkyllisiä suurina pitoisuuksina.

Kuinka PFAS-yhdisteitä säännellään?

Komission asetus (EU) 2023/915 määrittelee enimmäistason PFAS-yhdisteille tietyissä elintarvikkeissa. Lisäksi EU:n suositus 2022/1431 listaa ohjeelliset viitearvot, joiden ylittyessä komissio suosittelee jäsenvaltioita tarkastelemaan saastumisen syitä kyseisille elintarvikkeille.

PFAS-yhdisteet, joille on asetettu enimmäispitoisuus ovat:

  • PFOS, perfluoro-oktaanisulfonihappo
  • PFOA, perfluoro-oktaanihappo
  • PFNA, perfluorononaanihappo
  • PFHxS, perfluoroheksaanisulfonihappo

Asetetut enimmäispitoisuudet vaihtelevat elintarvikkeesta riippuen. Voit lukea määritysrajoista ja PFAS-yhdisteiden analysoinnista tarkemmin tästä.

Kuinka PFAS-yhdisteitä analysoidaan?

PFAS-yhdisteet analysoidaan ALS Italian laboratoriossa Zoppolassa. Laboratorion käyttämä menetelmä täyttää EU komission suosituksen 2022/1431 kohdat 6 b), c), d), ja e), joissa kerrotaan PFAS-yhdisteiden elintarvikkeista tehtävästä valvonnasta.

Menetelmä: MP.1319.R3.2023

Menetelmätekniikka: LC-MS/MS

Näytematriisi: Elintarvike

Toimitusaika: 12 työpäivää

Analyysi on akkreditoitu.

Menetelmäsoveltuu kalalle ja maaeläinten lihalle, kananmunille, äyriäisille, nilviäisille, maaeläinten muille syötäville osille ja maidolle.

Ota yhteyttä

Kerromme mielellämme lisää analyyseista ja lisäämme määritykset asiakaskohtaiselle tarjoukselle. Voit olla yhteydessä sähköpostitse myyntiimme (myynti.hki@alsglobal.com) tai puhelimitse asiakaspalveluumme 010 470 1200.